sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Draamaprosessi Felmanniassa.... siis että mit?

Minua harmittaa todella paljon ettei tästä päivästä tullut otettua yhden ainuttakaan valokuvaa, sillä tämä oli tähän astisista koulupäivistä ehdottomasti mahtavin. Meillä oli Shakespeare tunnilla aiemmin yhden päivän osuus se että katsoimme elokuvan Romeo + Julia (1996) Sisällytimme tämän myös tähän päivään, niin että toimme elokuvassa olevat kaksi "jengiä" Capuletit ja Montaguet (Sharks and Jets 1961) mukaan tehtävään.

1) Päivä alkoi jakamalla luokka kahteen "jengiin", jotka alkoivat ensin varastamaan toisiltaan käsiin sidottuja jengitunnusmerkkejä eli valkoisia tai punaisia naruja, samaan aikaan koskemalla toista päähän ja huutamalla "Buujaa!" Tällöin vastapuolen jengiläinen joutui pesään, josta oma jengiläinen saattoi tulla pelastamaan käsiin koskemalla ja huutamalla "Hatatataa!"
Hetken pelattuamme näin vaihdettiin kosketus niin että piti saada toisen nilkat kiinni, ja huutaa tuo "buujaa". Pyörin lattialla, ja jalkani olivat välillä mitä oudoimmissa asennoissa, kun yritin välttää ettei kukaan saanut toista jalkaani kiinni, vaikka toisen oli saanutkin. Vaikka valokuvia päivästä ei jäänytkään, on polvissani komeat mustelmat muistona.

2) Tämän jälkeen meidän tuli keksiä ryhmällemme nimi, logo, mitä edustamme, minkälainen jengi olemme (organisaatio:johtajuus tms)  ja pieni esittely. Tässä kohtasimme aluksi pieniin ongelmiin: Kaikki eivät ajatelleet jengeistä täysin samoin. Omaan mieleeni kuulleessani sanan jengi nousee ensimmäisenä moottoripyöräjengi, Bloods and Crips tai sitten tuo aiemmin jo mainitsemani Sharks and Jets. Eli itse käsitän jengillä jollakin tasolla organisoitua ryhmää, jolla on selkeästi johtohamo. Ihmettelin kun väittelimme asiasta että mikä ihme tässä on kun osa kivankovaa väitti ettei jengeissä ole johtohahmoa. Sitten sen hokasin: Suomessa sanaa "jengi" on käytetty kautta sen syntyhistorian liian löyhästi. Monesti kun Suomessa puhutaan jengistä, "Jengit sotajalalla"tarkoitetaan itseasiassa nuorisoryhmää, ei jengiä. Esimerkiksi ruotsalainen The Enget Gäng, vaikka tästä käytettiin nimeä jengi, katsoivat Ruotsin viranomaiset ettei se itseasiassa ollut jengi, sillä heillä ei ollut selkeää hierarkiaa, vaan pääsääntöisesti rötöstelyistä vastasi yksi kaksi tyyppiä. He katsoivat kyseessä olevan laajalle levittäytyneen nuorisoryhmän, ei siis jengin.
No mutta tästä väittelystä selvisimme, kun päätimme jatkaa muiden asioiden miettimistä. Mielstäni ei kannata jauhaa jos toinen on tiukasti jotakin mieltä. Se ei edistä ryhmän asiaa, ja kun tästä asiasta jauhaminen lopetettiin, alkoikin loistoideoita ryhmältä tulemaan.
Jengimme oli "Sähterit" eli Sähläävät Hipsterit, jotka olimme löytäneet toisemme Anonyymeissä Sählääjissä, ja koimme yhteenkuuluvuuden tunnetta tätä kautta. Logomme pipo ja silmälasit. Yhteinen aktiviteettimme oli Triolla "henkailu". Paras kohta ryhmämme esittäytymisessä loistavan tanssimme lisäksi oli Nikon "avautuminen" kuinka vaikeaa on elää sähläämisen kanssa. "Se on niin rankkaa, kun Starbucksissa oot just ostanut uuden kahvin ja oot istumassa pöytään, niin jo taas on kahvit sylissä...joka kerta." :D

3) Dance battle: Eli meidän tuli tanssia kilpaa vastakkaisen jengin kanssa. Siinä sitä tyrät rytkyen jorattiin. Tässäkin oli hieman erimielisyyttä siitä miten battlet koostuvat. Itse olen tottunut että tullaan porukalla esiin, vedetään hetki synkassa ja sitten on henkilökohtaisten / pienempien osien veto. Isona osana tietysti battleissa on (hyvän urheiluhengen vastaisesti) toisen "jengin" dissaus.

4) Viimeisenä oli roolien vaihto, ja jokaisen tuli valita itselleen ammatti, tai jokin hahmo joka olisi kaupungin kokouksessa, jossa mietitään mitä meidän tulisi tehdä kaupungissa riehuville jengeille. Tästähän se riemu syntyi... Olen koko ajan sanonut kuinka mahtava meidän luokka on, mutta tuon tehtävän aikana se tunne vielä vahvistui. En voinut kuin nauraa kippurassa (sain siis hepulikohtauksen) kun luokkamme jäsenet esittelivät itsensä. Päällimmäisenä mieleeni jäivät Usko Rauhanen, kirkon nuorisotyön edustaja, (poika nimeltä) Hellevi, Alibaba, "putkaan vaan" poliisi, Juuso eläkeläinen sekä "mereen" nuoriso-ohjaaja. Esille tulleita ideoita nuorison kaduilta rötöstelemästä pois saamiseksi olivat seuraavat: "Putkaan vaan", "käpylehmä festarit", "rahat säästöön" ja "putkan kautta mereen". :D

Matkalla draamaprosessiin jäin ihastelemaan näiden kukkien täydellisiä värejä
                                             



Aivan Mahtava Päivä!!!!!!

1 kommentti:

  1. Ihana, kun olet jatkanut blogisi kirjoittamista niin antaumuksella! Loistavaa kuullu fiiliksistänne draamaprosessin kuluessa. Tänne voit kirjata toki kaikkea opiskelun aikana pohtimaasi, niin siten portfolion viimeistely tulee olemaan paljon helpompaa jatkossa.

    Vielä jotakin vanhusten ohjaamisesta, niin hyvä tulee.

    VastaaPoista